Sensibiliseren

Ik hoorde het woord echt voor de eerste keer toen de beruchte notulen naar buiten kwamen en een debat van 16 (!) uur veroorzaakten. Ik dacht aan het Engelse woord ” sensible ” als verstandig. Breng de man wat rede bij. Terwijl ik eigenlijk vond dat Pieter Omtzigt en Renske Leijten juist baanbrekend werk deden. “Sesam open Uw beerput” . Maar zoals altijd lopen er lijntjes, belangen, en er moet nieuw kabinet gevormd worden. Ik zocht het woord op; sensibiliseren; het gevoelig maken voor een bepaald probleem of maatschappelijke kwestie. Dualisme, een duidelijke scheiding tussen kabinet en parlement is een noodzaak, aldus Tjeenk Willink de fatsoenlijke 79 jarige formateur. De vertrouwenscrisis zit diep.

De politieke ” bubbel ” lijkt een niet te nemen bastion.

Coronavirus: Boris Johnson confused over his own 'rule of six' | South  China Morning Post

In Engeland verklaarde Boris Johnson dat ie echt niet rond kon komen van een toelage van 300 000 Pond, afgezien dat het natuurlijk niet de aller slimste opmerking is als Prime Minister, het geeft wel aan hoe ver de man is vervreemd van de echte wereld. Even toen ie in het ziekenhuis lag werd ie ook wakker en was oprecht verbaasd over de vele nationaliteiten van de werknemers van het ziekenhuis waar ie was ondergebracht. Ergens wist ie het wel en was ie mordicus tegen maar nu was ie blij dat ze hem weer bij bewust zijn hadden gebracht, om vervolgens dat heel snel te vergeten. U weet inmiddels hoe snel een politicus iets vergeet.

Dit weekeinde las ik het boek geschreven door Bert Hiddema. ” De Gouden jaren ” Het gaat over Johan Cruijff zijn periode 1982 – 1996. De slangenkuil van het profvoetbal. En vooral over de communicatie. Johan Cruijff maakte zijn eigen taal en mix van Plat Amsterdams, Spaans, Frans, Duits, en Engels. Natuurlijk deugde er niets van zijn grammatica maar zijn manier van communiceren was een verademing. Natuurkundige en oud VROM minister Pieter Winsemius en later baas van Mc Kinsey had al snel door hoe apart en snel Cruijff kon handelen en de gave had geleerd om met specialisten te werken. Waar hij geen verstand van had liet hij door anderen doen. ” Ik ben iemand zonder diploma’s, alles wat ik geleerd heb is via de praktijk ” was Cruijff’s adagium. Hij werkte met moeilijke spelers zoals Marco van Basten, de luie Braziliaan Romario, de rebelse Bulgaar Hristo Stoichkov, en Pep Guardiola. Hij was ambassadeur van het voetbal zijn naamsbekendheid was enorm.

Het is ook de waarde van het gevoel, de intuïtie hoe te handelen waarin ons parlement zo schuttert. Om met een ander citaat van Johan Cruijff te gebruiken. ” De Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen.” Elk beetje voetballer zal dit begrijpen.

Voor de niet voetballer ; We ( Nederlandse voetbal teams ) hebben de potentie, de mogelijkheid ( althans de voorwaarden ) die diep in ons aanvallende voetbal verankerd zijn om te kunnen verliezen van Italiaanse teams. Wij gaan vol op de aanval. Als het anders is kunnen we het niet of nauwelijks accepteren. Voor de Italiaan geldt alleen de overwinning. Op het moment dat het 1 – 0 is zal een Italiaans team niet doordrukken maar zijn verdedigende stellingen innemen. Dat de wedstrijd een draak zal zijn, neemt de Italiaanse speler en de supporter voor lief . In Italië is verdedigen tot kunst verheven. Het is niet toevallig dat klassieke Nederlandse verdedigers die buitengewoon zijn zoals Stefan de Vrij ( ex Feyenoord ) en Matthijs de Ligt ( ex Ajax ) furore maken in Italië.

Daar weet landskampioen Ajax inmiddels weer alles van. Het verdedigende AS Roma bleek in twee wedstrijden van de UEFA League kwart finale beter met de kansen om te gaan. ” ” “Waren we er toch weer ingetuind ” zou Herman Kuiphof gezegd hebben . Dat gevoel moeten we volgens de wet van Wopke Hoekstra toch eens goed ” sensibiliseren ” of om de laatste tegeltjeswijsheid van Johan Cruijff te gebruiken. ” Voetbal speel je met je hoofd want de bal is vlugger dan de benen ” Dat hoofd had Ajax er niet bij.

En dat lijkt in de politiek weinig anders. De gejaagde Rutte, die door wilde en zo snel mogelijk is inmiddels tot stilstand gebracht, zijn selectieve geheugen speelt hem parten. Formateur Tjeenk Willink neemt zijn tijd om de politieke trein weer op de rails te krijgen. Welke kant die op gaat, links af of gematigd rechts af, en wie de machinist word, of wie de kaartjes gaat knippen, ” sensibiliserend ” of niet blijft de grote vraag die niet direct beantwoord kan worden.

2 gedachten over “Sensibiliseren

    • Ik denk dat het voor Nederlandse begrippen een lange formatie gaat worden. Rutte staat er niet goed op maar is wel de grootste partij. Het linkse blok is te klein en met het PVV toch ook een groot blok wil niemand regeren .

Plaats een reactie